Стручни састанак с елементима обуке о превођењу уз употребу CAT алата

У суботу, 14. марта 2020. године од 17.30 до 21.00 Удружење сталних судских преводилаца и тумача Србије организује стручни састанак с елементима обуке на тему алата за рачунарски потпомогнуто превођење и њихову употребу у домену судског превођења. Обука се одржава у Салону у Радничкој улици број 27 у Новом Саду.

Предавање је намењено сталним судским преводиоцима и тумачима, али и свим заинтересованим преводиоцима који желе да се упознају с предностима коришћења алата за помоћ при превођењу, који планирају да се у будућности баве овим позивом и који желе да полажу испит за сталног судског преводиоца/тумача.

О предавању

Ово предавање, подељено на теоријски и практични део, даће јасан увод у тематику CAT алата, која је толико обимна да је ово прво у низу, а она која ће уследити биће прилагођена интересовањима учесника, исказаним овим поводом.

У теоријском делу ће бити дате опште информације о CAT алатима (шта су и како се разликују од алата за машинско превођење). Следи објашњење начина рада CAT алата односно начина на који алати могу да помогну судским преводиоцима да брже и прецизније преводе. Кроз пример прављења пројекта предавач ће спровести публику кроз типичан процес превођења у CAT алату. На крају теоријског дела предавач ће навести основне врсте CAT алата, као и предности и мане рада у CAT алату.

Практичан део обуке је демонстрација процеса превођења у два CAT алата, уз осврт на бесплатне онлајн програме који се свакодневно могу користити и за овај део предавања неће бити потребно доносити рачунаре.

Предавање ће одржати Милица Драгићевић, преводилац за енглески језик и оснивач блога Преводилаштво.

Програм:

(Пре обуке одржава се редовна годишња скупштина УССПТС, 16.30–17.30. Више детаља и образац за пријаву налазе се на овој страници.)

17.30–18.30 Теорија – уводни део: дефиниција CAT алата и како се разликују од програма за машинско превођење; основне компоненте сваког CAT алата и кратак преглед рада у њима

18.30–18.35 Кратка пауза

18.35–19.35 Теорија – други део: врсте CAT алата, предности и мане

19.35–19.50 Пауза за кафу и освежење

19.50–20.45 Практична демонстрација рада у CAT алатима: процес превођења извода из матичне књиге рођених у алатима Trados и Memsource

20.45–21.00 Питања

Постер позива

Пријаве

Пријаве за предавање су обавезне путем следећег линка: http://tiny.cc/USSPTS-CAT_alati

Само се пријаве послате путем онлајн обрасца сматрају валидним.

КОТИЗАЦИЈА: Чланови УССПТС: 2000 RSD, сви остали заинтересовани: 3000 RSD. У котизацију су укључени штампани материјали за обуку и освежење на паузи за кафу. Уплате се врше на рачун Удружења: 105000000000340111, сврха уплате: Предавање 14. 3. 2020. Уважиће се само пријаве заинтересованих чија се имена благовремено појаве на банковном изводу за уплате на рачун Удружења.

Рок за пријаве је 12. март 2020. до 16 часова. У случају отказивања обавезно је послати обавештење писменим путем на имејл адресу officeusspts@gmail.com.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *