Продужено ограничење раста пореза за паушалце до краја 2025. године

Влада Србије продужила је до краја 2025. године примену ограничења повећања пореске основице за паушалце, највише од десет одсто годишње, саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

Та мера уведена је, како је наведено, изменом Уредбе о паушалном опорезивању која је ступила на снагу 28. октобра.

„За многе од око 120.000 паушалаца у Србији ово представља олакшање за даље пословање“, рекла је шефица Јединице за предузетништво и иновације у НАЛЕД-у Ирена Ђорђевић Шушић.

Додала је да то представља фискално растерећење предузетника паушалаца јер они представљају значајан део привреде.

Значајна новина

Још једна значајна новина је, како је навела, умањење основице за почетнике у пословању и то за 50 одсто, док је до сада умањење износило само 20 одсто.

Ђорђевић Шушић је рекла да ограничење од десет одсто раста пореза неће важити ако предузетник паушалац промени шифру делатности, општину или место на којем је регистрован, осим у случају промене општина унутар истог града.

Истакла је да постоји простор за додатно унапређење тих области кроз увођење консолидоване уплате пореза и доприноса на један, уместо на четири уплатна рачуна, омогућавање предузетницима паушалцима који пређу лимит од шест милиона да се определе за режим исплате личне зараде, путем апликације Пореске управе, као и код повећања границе прихода коју паушалац може да оствари, а да остане у паушалном режиму опорезивања.

Припремила:

Марија Милорадов, адвокат и стални судски преводилац за немачки језик при Вишем суду Нови Сад

потпредседник УССПТС

You may also like...