Успешно одржана обука о усменом превођењу

Било је врело у Новом Саду али нама окупљеним у Браће Рибникар 6 и више него пријатно у фантастичном радном простору хаба MS Translation Team у Новом Саду, где је 22. јуна одржан још један стручни састанак са елементима обуке на тему усменог превођења и изазова у пракси.

Сјајна Тина Самарџић, судски и конференцијски преводилац за енглески језик, власник преводилачке агенције Spotter и истакнути члан УССПТС и Душан Поповић, судски и конференцијски преводилац за енглески језик, указали су на основне елементе и врсте усменог превођења, вежбе за припрему и одржавање кондиције, значај и изазове краткорочног и дугорочног памћења те како превазићи свакодневне изазове у пракси, а учесници су могли и да се опробају у раду у преводилачкој кабини којом располаже MS Translation Team. Током уводног дела учесници су имали прилику да слушају и усмено превођење Теодоре Јовановић, која је из кабине преводила на енглески језик.

Потпредседник УССПТС, адвокат и судски преводилац за немачки језик – Марија Милорадов упознала нас је са актуелним изменама прописа, а нарочито о директиви о уносу девиза, закона о личној карти, закона о заштити пословне тајне, нацрту ЗПП, као и закону о родној равноправности, те упозорила на шта нарочито треба обратити пажњу у пракси.

Љубазношћу Сунчице Филиповић, судског преводиоца за руски, истакнутог члана УССПТС и сувласника агенције MS Translation Team, који је осим хабом по стандардима ISO опремљен и свим осталим техничким и софтверским решењима за усмено превођење и рад на даљину с адекватним алатима, омогућено је да и они којима је Нови Сад био далеко, могу да прате сва дешавања преко платформе Zoom у реалном времену и учествују у раду.

Према резултатима анкете, утисци су позитивни и очигледна је потреба и жеља за даљим усавршавањем, што почетника у превођењу, што искусних преводилаца, а како смо имали прилику да сазнамо, најесен ће у хабу бити организована и продужена обука за усмено превођење, те јој се унапред радујемо.

Галерија:

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *