Позив ССП за упитник за анализу административног поступка

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, која спроводи активности дигитализације административних услуга грађанима, у сарадњи са Министарством правде, препознала је услуге сталних судских преводилаца и тумача као један од административних поступака који ће бити анализиран у наредном периоду. Стога позивају све судске преводиоце/тумаче да одговоре на упитник који омогућава прикупљање релевантних информација за даљу дигитализацију поступка. Позивамо вас да у што већем броју одговоримо на овај позив како бисмо омогућили лакшу и бржу доступност услуга судских преводилаца/тумача грађанима.

У наставку преносимо детаљан опис процеса Милице Јовановић, руководиоца тима који спроводи анализу трансформације услуга за грађане у оквиру Пројекта унапређења уалуга електронске управе.

У току је реализација активности на пројекту Анализа трансформације административних поступака за грађане” (више на линку: https://www.ite.gov.rs/tekst/en/671/news.php и https://rsjp.gov.rs/sr/vesti/popis-administrativnih-postupaka-za-gradjane-sve-informacije-na-jednom-mestu/). С тим у вези у наредном периоду спроводи се активност мапирања/идентификације свих административних поступака за грађане. Крајњи циљ овог процеса јесте упис свих административних поступака које спроводи јавна управа у Регистар административних поступака који води Републички секретаријат за јавне политике, јачање транспарентности, предвидивости, стандардног приступа, координисаног поједностављења и дигитализације административних поступака.

За потребе пописа административних поступака за грађане, под административним поступком се подразумева поступак решавања по захтеву грађана, од тренутка подношења до тренутка одлучивања, односно доношења акта и његовог достављања подносиоцу, а у циљу остваривања одређеног права или испуњења обавеза. У случају судских тумача и преводилаца слободно унесите, поред писаних документа, и административне поступке усменог симултаног превођења. Оно што је важно јесте да се у фреквенцији захтева, водите само захтевима грађана (физичких лица). Молимо вас да се у додељивању фреквенција (броја) административних поступака из ваше области рада, руководите подацима из 2019. године.

У складу са препорукама Владе Републике Србије у вези са мерама за сузбијање ширења вируса КОВИД -19, ове активности спроводиће се путем попуњавања online упитника. Са вашим ресорним Министарством договорено је да Вам упитник буде прослеђен директно од стране пројектног тима у циљу оптимизације процеса прикупљања података. Уколико Вам је потребна ауторизација пројектног тима на спровођењу ових активности можете контактирати координатора пописа за Ваш ресор г-ђу Наташу Мандић и г-ђу Снежану Радановић или г-дина Ненада Антонијевића Канцеларија за информационе технологије и еУправу.

Овај упитник формиран је тако да одузме што мање времена особама који се буду бавили његовим испуњавањем. Поменути упитник обухвата прикупљање података из следећих области: назив административне услуге (поступка), назив иституције, организације и/или физичког лица са јавним овлашћењима који врши пружање услуге, обим и фреквенцију пружања услуге, ниво дигитализације услуге и др.

Питања из упитника у вези са оперативним трошковима и трошковима радне снаге прескочите, изузев питања у вези са ценом услуге коју плаћају грађани за спровођење поступка.

Попуњавањем упитника и притиском на тастер Submit у оквиру упитника, сви унети подаци ће се генерисати у базу и неће бити потребе да нам упитник достављате другачијим путем (да га враћате на адресу са које Вам је послат). Након слања, исправке на унетим подацима за описан административни поступак, више неће бити могуће. За сваки административни поступак отварате нови формулар, враћањем на емаил са линком (формуларом) који Вам је већ послат. Напомињемо да ће се подаци који се користе у овом упитнику користити само за сврхе овог пројекта и да неће бити коришћени у друге сврхе. Рок за попуну упитника је 15.04.2021.

У прилогу достављамо једноставно писано упутство за попуњавање упитника, а за сва питања и додатну подршку приликом попуњавања упитника на располагању су Вам Бојана Јованов (0692630136), Оливера Станојевић (0642574567) и Дајана Радуловић Маринчић (0692630141).

Линк за приступ упитнику је: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJp1VquzJtc5ndGILzWUbHoAgSA7iUzw0VomCEo-rr-Ah55Q/viewform?usp=sf_link

Презентација за координаторе (грађани)

Упутство за попуњавање упитника

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *