Самоиницијативно опорезивање преводилаца и наставника страних језика

Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи,

Наше Удружење судских преводилаца Србије прати најновију акцију Пореске управе у вези са опорезивањем фриленс сектора као и реакције и коментаре таргетираних пореских обвезника. Поред послова у ИТ сектору, то су поименце побројани и настава страних језика и превођење.

За сада немамо добрих вести.

Наравно, порези се плаћају у свим цивилизованим државама. Али шта то значи?

Наше радно и пореско законодавство не препознаје слободне професије, нити их посебним прописима уређује.

Као што је претходно било напоменуто у коментару УССПТС на вест о позиву Пореске управе од 13. октобра 2020:

Реаговати само ако добијете решење о задужењу из Пореске управе. А и тада има рок за приговор и плаћање.

Али, неколико ствари за размишљање:
1. преводилачка страница за 800900 дин, без плаћања пореза на зараду и без уплате доприноса преводиоцу систем је који не може вечно да траје. Такав рад је нелојална конкуренција самосталцима који плаћају обавезе;
2. по најновијим прописима, подаци са штедних рачуна, и динарских и девизних, нису банкарска тајна; они се воде у јединственом регистру код НБС и извршитељи имају право увида и да задуже рачуне у поступку принудне наплате;
3. постоји и новоуведени јединствени регистар дознака (сва плаћања физичких лица за иностранство и из иностранства);
4. једино нема централне евиденције уплата у животно осигурање (за сада?);
5. порески систем Републике Србије не познаје институте неопорезива минимална зарада, мини посао, допунска зарада;
6. ако вас плаћају преко платформе PayPal, ваша уплата је у Србији, а ако вас плаћају преко картице Payoneer, ваша уплата је у иностранству.

Порески систем Републике Србије уређен је на принципу самоопорезивања (обвезник је дужан да зна прописе, да сам поднесе пореску пријаву, сам обрачуна и у року уплати пореске обавезе). Дигитализација и е-управа су ово додатно поједноставили, јер порески обвезник све ово ради електронски, помоћу е-потписа. Исто тако сам и одговара – плаћа пореске казне – ако уради погрешно или закаснело изврши обавезу.

За нашу делатност преводиоце/наставнике страних језика видим две различите ситуације:

1. ако сте изабрали форму регистроване агенције, ви имате књиговођу, пословни рачун у банци, плаћате обавезе, и вероватно ћете неколико ваших најбољих сарадника запослити и пријавити макар на минималац, јер је то повољније него овај систем самоопорезивања;

2. ако радите у допунском раду, ви сте у проблему. Остаје вам уговор о допунском раду или ауторски уговор (повољније, ниже су пореске ставке и имате умањење пореске основице).

Припремила: Марија Милорадов, адвокат и стални судски преводилац за немачки језик, потпредседник УССПТС

*  *  *

Пример позитивног решења у пракси (НИЈЕ реклама банке):

Банка OTP – Societe Generale нуди пакет услуга за фриленс паушалце СИНХРО по цени од 690 динара месечно у оквиру којег и бесплатну услугу веб апликације pausal.rs која обавља све ове обавезе за вас. У пакет је укључено и животно осигурање, без додатног плаћања.

„Синхро“ – Најновија услуга за самосталне стручњаке и фриленсере

Пакет Синхро подразумева погодности које овим предузетницима омогућавају да у апликацији за е-банкарство имају потпун преглед и приватних и пословних рачуна, као и бесплатне трансакције. Кроз обједињавање рачуна корисници пакета СИНХРО штеде време, али и новац – плаћајући обавезе за један рачун а не два.

За ову групу клијената новост је, такође, могућност видео позива и консултација са онлајн банкаром директно са апликације за е-банкарство и ван радног времена физичких пословница.

Још један адут је свакако финансирање различитих потреба ових клијената у зависности од вредности и рочности уговора са фирмама са којима послују.

*  *  *

Нисмо успели да утврдимо да ли још нека банка нуди ову могућност, али већ и ово указује да ће они са слухом за тржишно пословање у корак са променама прописа нудити у пракси примењива решења. За нас је најважније да се у међувремену добро упознамо за обавезама које из предметне проблематике произилазе, те ће УССПТС почетком новембра организовати стручни састанак са пореским саветником.

Ускоро следе детаљније информације.

You may also like...