Самоиницијативно опорезивање преводилаца и наставника страних језика

Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи,

Наше Удружење судских преводилаца Србије прати најновију акцију Пореске управе у вези са опорезивањем фриленс сектора као и реакције и коментаре таргетираних пореских обвезника. Поред послова у ИТ сектору, то су поименце побројани и настава страних језика и превођење.

За сада немамо добрих вести.

Наравно, порези се плаћају у свим цивилизованим државама. Али шта то значи?

Наше радно и пореско законодавство не препознаје слободне професије, нити их посебним прописима уређује.

Као што је претходно било напоменуто у коментару УССПТС на вест о позиву Пореске управе од 13. октобра 2020:

Реаговати само ако добијете решење о задужењу из Пореске управе. А и тада има рок за приговор и плаћање.

Али, неколико ствари за размишљање:
1. преводилачка страница за 800900 дин, без плаћања пореза на зараду и без уплате доприноса преводиоцу систем је који не може вечно да траје. Такав рад је нелојална конкуренција самосталцима који плаћају обавезе;
2. по најновијим прописима, подаци са штедних рачуна, и динарских и девизних, нису банкарска тајна; они се воде у јединственом регистру код НБС и извршитељи имају право увида и да задуже рачуне у поступку принудне наплате;
3. постоји и новоуведени јединствени регистар дознака (сва плаћања физичких лица за иностранство и из иностранства);
4. једино нема централне евиденције уплата у животно осигурање (за сада?);
5. порески систем Републике Србије не познаје институте неопорезива минимална зарада, мини посао, допунска зарада;
6. ако вас плаћају преко платформе PayPal, ваша уплата је у Србији, а ако вас плаћају преко картице Payoneer, ваша уплата је у иностранству.

Порески систем Републике Србије уређен је на принципу самоопорезивања (обвезник је дужан да зна прописе, да сам поднесе пореску пријаву, сам обрачуна и у року уплати пореске обавезе). Дигитализација и е-управа су ово додатно поједноставили, јер порески обвезник све ово ради електронски, помоћу е-потписа. Исто тако сам и одговара – плаћа пореске казне – ако уради погрешно или закаснело изврши обавезу.

За нашу делатност преводиоце/наставнике страних језика видим две различите ситуације:

1. ако сте изабрали форму регистроване агенције, ви имате књиговођу, пословни рачун у банци, плаћате обавезе, и вероватно ћете неколико ваших најбољих сарадника запослити и пријавити макар на минималац, јер је то повољније него овај систем самоопорезивања;

2. ако радите у допунском раду, ви сте у проблему. Остаје вам уговор о допунском раду или ауторски уговор (повољније, ниже су пореске ставке и имате умањење пореске основице).

Припремила: Марија Милорадов, адвокат и стални судски преводилац за немачки језик, потпредседник УССПТС

*  *  *

Пример позитивног решења у пракси (НИЈЕ реклама банке):

Банка OTP – Societe Generale нуди пакет услуга за фриленс паушалце СИНХРО по цени од 690 динара месечно у оквиру којег и бесплатну услугу веб апликације pausal.rs која обавља све ове обавезе за вас. У пакет је укључено и животно осигурање, без додатног плаћања.

„Синхро“ – Најновија услуга за самосталне стручњаке и фриленсере

Пакет Синхро подразумева погодности које овим предузетницима омогућавају да у апликацији за е-банкарство имају потпун преглед и приватних и пословних рачуна, као и бесплатне трансакције. Кроз обједињавање рачуна корисници пакета СИНХРО штеде време, али и новац – плаћајући обавезе за један рачун а не два.

За ову групу клијената новост је, такође, могућност видео позива и консултација са онлајн банкаром директно са апликације за е-банкарство и ван радног времена физичких пословница.

Још један адут је свакако финансирање различитих потреба ових клијената у зависности од вредности и рочности уговора са фирмама са којима послују.

*  *  *

Нисмо успели да утврдимо да ли још нека банка нуди ову могућност, али већ и ово указује да ће они са слухом за тржишно пословање у корак са променама прописа нудити у пракси примењива решења. За нас је најважније да се у међувремену добро упознамо за обавезама које из предметне проблематике произилазе, те ће УССПТС почетком новембра организовати стручни састанак са пореским саветником.

Ускоро следе детаљније информације.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *