Олакшице на зараду и запошљавање од 1. јануара

Од 1. јануара неопорезиви износ зараде са садашњих 18.300 динара биће увећан на 19.300 динара.

Из Министарства финансија кажу да ће та измена растеретити привреднике, подстицати запошљавање, прилив инвестиција и привредни раст…

Такође, од 1. јануара биће ослобођења од пореза на капитални добитак по основу уноса ауторског и сродних права и права индустријске својине у целости као неновчани улог у капитал привредног друштва резидента Србије.

Од идуће године изузимају се од опорезивања накнаде које остварују студенти који обављају учење кроз рад као материјално и финансијско обезбеђење сагласно закону којим се уредује дуални модел студија.

У циљу омогућавања додатног рока за потпуно уређење статуса лица која самостално обављају нестандардне облике рада (радници на интернету, фриленсери), постојећи модел опорезивања наставиће да се примењује до ступања на снагу нових правила.

Дакле, предлаже се продужење периода у оквиру кога остварени приходи по основу уговорене накнаде од ауторских и сродних права и уговорене накнаде за извршени рад, на које се порез плаћа самоопорезивањем, имају порески третман прихода за које се пореска обавеза утврђује решењем пореског органа.

Порез се не плаћа на приходе остварене у календарској години у висини до 384.000 динара годишње уз признавање нормираних трошкова од остварених прихода у висини 50%.

На такав начин опорезују се приходи остварени закључно са 31. децембром 2022. године.

Народна скупштина Србије усвојила је Закон о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана на седници одржаној 26. новембра 2021. године.

/ Уместо божићне и новогодишње честитке/
припремила Марија Милорадов, адвокат и стални судски преводилац за немачки језик
потпредседник УССПСТС

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *