Успешно одржан вебинар Изазови и нове технологије у судском превођењу

Стручни вебинар са елементима обуке Изазови и нове технологије у судском превођењу на тему превођења на даљину у новим условима узрокованим глобалним променама успешно је одржан 22. маја 2020. године. Вебинару се придружило више од 70 међународних учесника, преводилаца из Србије, Северне Македоније, Хрватске и Црне Горе.

Модератор вебинара била је Тина Самарџић, истакнути члан УССПТС и судски преводилац за енглески језик, а предавање је одржао Александар Илић из компаније Congress rental из Београда која се бави изнајмљивањем опреме за конференцијско превођење.

Како је ово на нашим просторима релативно нова технологија, док се у свету користи већ дужи низ година, било у виду телефонског превођења, било на конференцијама, евидентно је било велико интересовање за тему и могућност коришћења од стране судских преводилаца и тумача, у судници или другим местима, где постоји потреба. На вебинару су покривене бројне теме, од могућности интерфејса до техничких предиспозиција, а на крају је успешно обављена и демонстрација технологије. Отворена је и могућност ширења преводилачког чворишта (тзв. хаба) на Нови Сад, па и Северну Македонију и Црну Гору а најављен је и наставак сарадње.

Према резултатима анкете и позитивним повратним информацијама чини се да су учесници задовољни, али и да је било простора за унапређење. Надамо се да смо испунили очекивања и да ћемо наставити у истом, или бар сличном маниру развоја струке.

Хвала још једном свима на учешћу!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *